Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn eigenlijk gewoon de zaden van de koffieplant. Deze koffieplanten hebben vruchten en in zo’n vrucht zit een pit waarin zich de koffiebonen bevinden. Tegen elkaar aangedrukt waardoor ze de karakteristieke vorm krijgen bij het rijpen. De typische en herkenbare vorm van koffiebonen.

De koffieplant (Coffea) is een geslacht van ongeveer zestig houtige planten. Wereldwijd bestaan er dus ook maar liefst zestig soorten koffie. Afhankelijk van de soort plant kan hij kruipend, struikvormend, liaanvormend of als boom voorkomen. Variërend in grootte van kleine struiken tot bomen van meer dan 15 meter. Op koffieplantages worden de koffieplanten gesnoeid tot struiken om te voorkomen dat ze te groot worden om de koffiebonen goed te kunnen oogsten. Van de in totaal 60 soorten koffieplanten zijn de Coffea Arabica en de Coffea Robusta de meest bekende en meest gebruikte koffiebonen. Arabica en robusta koffiebonen dus.

Koffieplanten groeien het beste in streken met een tropisch tot subtropisch klimaat. Een klimaat dat staat voor afwisselend natte en droge perioden. Groeiend in de natte perioden en uitrustend in de droge perioden. De planten worden rond de evenaar verbouwd in zo’n 70 landen. Meestal liggen koffiegebieden tegen een berghelling. Belangrijke zaken voor een koffieplant zijn temperatuur, hoogteligging van de koffieplantage, vochtigheidsgraad van de lucht, zon, wind en bodemgesteldheid. De meest bekende en grootste koffielanden zijn Brazilië, Ethiopië, Colombia, Vietnam en Costa Rica.

Robusta koffiebonen

De robusta koffiebonen groeien van nature in het Afrikaans tropisch regenwoud, van Senegal tot Uganda. Deze robusta koffiebonen gedijen het beste in lager gelegen gebieden, tegenovergesteld dus aan de arabica koffieboon.

Droge methode verwerking robusta koffiebonen

De eerste selectie van de koffiebonen, want het plukken moet vlot gebeuren, gebeurd handmatig. Met een soort zeef worden de bessen omhoog gegooid en de wind blaast takjes, blad en aarde eruit. Daarna vindt er nog een snelle selectie in water plaats en uiteindelijk worden de bessen gedroogd in de zon of in een droogmachine. Na ongeveer een week of 4 in de zon gedroogd te zijn is het vochtigheidsgehalte naar 12% gedaald en dan kunnen ze verder verwerkt worden. Een nauwkeurig proces, te kort drogen levert problemen op met schimmels en ziektes en bij te lang in de zon drogen de bonen volledig uit. Daarna worden machinaal de schil, het vruchtvlees en de hoornschil verwijderd. De kleur van het hoornvlies (dun vliesje dat om de bonen blijft zitten) zegt iets over de uiteindelijke kwaliteit van de koffiebonen.

Robusta koffiebonen zijn krachtiger van smaak en bitterder dan de arabica koffieboon. Daarnaast bevatten robusta koffiebonen meer cafeine. Hoewel de koffieboon goedkoper is dan de arabica koffieboon, is hij vanwege zijn bittere en sterke smaak minder populair. In de wat sterkere koffie’s vindt je vaak een percentage robusta terug.

Smaak en kwaliteit van de koffie

De smaak van koffie hangt uiteraard af van de soort koffiebonen. Is het een 100% arabica koffie of een melange van arabica en robusta koffiebonen? Daarnaast bepalen ook de afstemming van de koffiemachine, de kwaliteit van het water en de kwaliteit van degene die de koffie bereidt een belangrijke rol. Een 100% arabica koffie is niet kwalitatief beter of lekkerder dan een melange met een percentage robusta koffiebonen erbij. Het ligt eraan hoe lang de koffiebonen worden gebrandt, wat de smaak moet zijn en voor welke koffie de soort bedoeld is. Bijvoorbeeld koffiebonen met minimaal 5% robusta zorgen vaak voor een mooiere crème-laag en houdt de melk/het melkschuim langer vast. Perfect dus voor melkcombinaties als cappuccino en latte macchiato.

Search engine powered by ElasticSuite
© 2020 koffiedomein.nl. All Rights Reserved.