Arabica koffiebonen

 

Alles over koffiebonen

Koffiebonen zijn eigenlijk gewoon de zaden van de koffieplant. Deze koffieplanten hebben vruchten en in zo’n vrucht zit een pit waarin zich de koffiebonen bevinden. Tegen elkaar aangedrukt waardoor ze de karakteristieke vorm krijgen bij het rijpen. De typische en herkenbare vorm van koffiebonen.

De koffieplant (Coffea) is een geslacht van ongeveer zestig houtige planten. Wereldwijd bestaan er dus ook maar liefst zestig soorten koffie. Afhankelijk van de soort plant kan hij kruipend, struikvormend, liaanvormend of als boom voorkomen. Variërend in grootte van kleine struiken tot bomen van meer dan 15 meter. Op koffieplantages worden de koffieplanten gesnoeid tot struiken om te voorkomen dat ze te groot worden om de koffiebonen goed te kunnen oogsten. Van de in totaal 60 soorten koffieplanten zijn de Coffea Arabica en de Coffea Robusta de meest bekende en meest gebruikte koffiebonen. Arabica en robusta koffiebonen dus.

Koffieplanten groeien het beste in streken met een tropisch tot subtropisch klimaat. Een klimaat dat staat voor afwisselend natte en droge perioden. Groeiend in de natte perioden en uitrustend in de droge perioden. De planten worden rond de evenaar verbouwd in zo’n 70 landen. Meestal liggen koffiegebieden tegen een berghelling. Belangrijke zaken voor een koffieplant zijn temperatuur, hoogteligging van de koffieplantage, vochtigheidsgraad van de lucht, zon, wind en bodemgesteldheid. De meest bekende en grootste koffielanden zijn Brazilië, Ethiopië, Colombia, Vietnam en Costa Rica.

Arabica koffiebonen

De Coffea Arabica, goed voor arabica koffiebonen, doet het het beste op de hoger gelegen koffieplantages. Over het algemeen geldt, hoe hoger de plantage ligt, des te beter de kwaliteit van de koffie. Maar deze hoogte heeft ook een nadeel. Het oogsten van de koffieboon wordt zo moeilijker en dus kostbaarder en daarnaast zijn er minder gebieden waar de Coffea Arabica kan groeien. Deze koffieboon is dus vaak prijziger dan bijvoorbeeld robusta koffiebonen.

Na het plukken kunnen koffiebonen op een tweetal manieren worden verwerkt en voorbereidt voor het branden. Met de natte of droge methode. Ook wel genoemd de West-Indische (natte) of de Oost-indische (droge) methode. Doordat de arabica koffiebonen de veelal wat prijzigere koffiebonen zijn worden deze vaak op de natte methode verwerkt. Robusta koffiebonen dus vaak op de droge methode.

Natte methode verwerking arabica koffiebonen

De vruchten, ook wel bessen genoemd, van de koffieplant worden met de hand geplukt. Geselecteerd op ongeveer hetzelfde formaat. Daarna in kanalen met stromend water worden ze verder geselecteerd waarbij onrijpe bessen komen bovendrijven en alleen van de rijpe bessen wordt machinaal het vruchtvlees verwijderd om ze sneller te kunnen laten drogen. Voorkomen moet worden dat ze gaan rotten, daarom worden ze gefermenteerd ondergaan ze een gistingsproces. Afhankelijk van de luchtvochtigheid kunnen de bonen na 6 tot 80 uur worden gewassen, gedroogd (in de zon of in een droogmachine) alvorens naar de pelmachine te gaan. Daarna worden de koffiebonen verpakt, vaak in jute zakken, klaar voor transport en branden.

Arabica koffie wordt het meest verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika. Ongebrande arabica koffiebonen zijn rond, maar lopen vaak spits toe en de kleur loopt van geelachtig tot groengrijs en blauwgrijs. Deze koffieboon heeft een milde smaak, een fijne geur, is niet erg krachtig en bevat weinig cafeïne. De aromatische smaak dankt de arabica koffieboon aan het gistingsproces tijdens de verwerking. Daarnaast bevatten arabica koffiebonen tot ongeveer 70% minder cafeïne dan robusta koffiebonen.

Smaak en kwaliteit van de koffie

De smaak van koffie hangt uiteraard af van de soort koffiebonen. Is het een 100% arabica koffie of een melange van arabica en robusta koffiebonen? Daarnaast bepalen ook de afstemming van de koffiemachine, de kwaliteit van het water en de kwaliteit van degene die de koffie bereidt een belangrijke rol. Een 100% arabica koffie is niet kwalitatief beter of lekkerder dan een melange met een percentage robusta koffiebonen erbij. Het ligt eraan hoe lang de koffiebonen worden gebrandt, wat de smaak moet zijn en voor welke koffie de soort bedoeld is. Bijvoorbeeld koffiebonen met minimaal 5% robusta zorgen vaak voor een mooiere crème-laag en houdt de melk/het melkschuim langer vast. Perfect dus voor melkcombinaties als cappuccino en latte macchiato.

Search engine powered by ElasticSuite
© 2020 koffiedomein.nl. All Rights Reserved.